ФУЛЛЕРЕННІҢДОҒАЛЫҚ РАЗРЯДТАҒЫ СИНТЕЗІ ЖӘНЕ ОНЫ ҚОСПАЛАРДАН ТАЗАРТУ - Аймашева, Жадыра; Исмаилов, Данияр (Academic Journal of Physical and Chemical Sciences, 2023)
: Фуллерендердің біліміне жауап беретін механизмдер әлі күнге дейін ашық сұрақтар болып табылады. Басқа әдістер сияқты, доғалық разряд қоршаған газдың түрі және оның қысымы сияқты жақсы танылған параметрлерге ие. Фуллерендердің түзілу механизмдері гелийдің 100 торрент қысымына қолайлы екендігі жалпыға белгілі. Осы қысымнан жоғары да, төмен де фуллереннің терең төмендеуі байқалады. Доғалық синтез кезінде катодта нанотүтікшелер пайда болады, олардың құрамында шлак тәрізді шөгінділер болады. Фуллереннің гелий қысымының 100 Торресінен төмен төмендеуінен айырмашылығы, катодты шөгінділерді қалпына келтіру нәтижесінде алынған күйе реакция жолының өзгеруін көрсететін фуллереннің жоғары құрамына ие болды. Бүгінгі күні көміртекті наноматериалдар ерекше электрлік, жылулық, химиялық және механикалық қасиеттеріне байланысты бүкіл әлем ғалымдарын қызықтырады және композиттік материалдар, энергияны сақтау және түрлендіру, сенсорлар, дәрі-дәрмектерді жеткізу, далалық эмиссиялық құрылғылар және нанокөлем сияқты салаларда қолданылады. Электронды құрамдас бөліктер. Сондықтан арзан синтез әдістерін жасау және оларды бөлу өте маңызды. Көміртекті наноматериалдар коммерциялық өнімдерде кеңінен қолданылады. Көміртекті наноматериалдарды, атап айтқанда фуллерендерді зерттеуге бағытталған көптеген ғылыми жарияланымдар нанотехнологияның басқа салаларының үлесінен әлдеқайда асып түседі. Көміртекті нанотехнологияға фуллерендер, одан кейін көміртекті нанотүтіктер және әрине көміртегі отбасына ең соңғы қосылған графеннің ашылуы себеп болған үлкен назар аударылды. Зерттеу объектісі болып көміртекті наноқұрылымдар, атап айтқанда фуллерендер және оларды алу әдістері табылады Бұл жұмыста инертті гелий ортасында доғалық синтез әдісімен фуллерен құрамды күйе алынды. Процесс, бірнеше этаптан тұрады: графит электродтарын вакуумдық ортада 600 0С температурада термиялық өңдеу арқылы тазарту, доғалық синтез әдісімен гелий ортасында, алдын ала тазартылған графит электродтарын пайдалана отырып, фуллерен құрамды күйені синтездеу, синтез өнімдерінен фуллеренді бөліп алу. Фуллеренді бөліп алу сақиналы ағынмен конденсацияланған бензол буларының көмегімен Сокслет аппаратында жүзеге асты. Бөлінген фуллерендер буланып, фуллерит деп аталатын қатты кристалдар пайда болды.