EXPERT SYSTEMS KNOWLEDGE BASES FOR SOLVING VETERINARY PROBLEMS - Shopagulov Olzhas Almatovich,; Koryachko Vyacheslav Petrovich,; Ismailova Aisulu Abzhapparovna, (Academic Journal of Physical and Chemical Sciences, 2021)
Малдың өліміне әкелетін фактор - бұл жануарлардың денсаулығын нашарлататын аурулардың таралуы. Егер ветеринария саласында білікті маман болмаса, жануарлар мен мал ауруларын диагностикалау қиынға соғады, бұл әдетте мал шаруашылығының ғылыми ветеринарлық орталықтардан қашық болуымен байланысты. Осылайша, ветеринария міндеттерін шешу үшін сараптамалық жүйелерді пайдалану шешім ретінде ұсынылады. Мал мен жануарлар ауруларын диагностикалаудың сараптамалық жүйесі ветеринарлардың жұмысын жеңілдету және кейіннен жануарлардың ауруын азайту үшін қажет. Соның салдарынан, шешім қабылдауды қолдау құралдарын енгізу қажеттілігі күмән тудырмайды, өйткені ветеринария - бұл мүмкін диагностикалық қателіктер, шешім қабылдаудың қиындығы және кең білім қоры бар ғылым. Нәтижесінде, функционалы осы мақалада сипатталған танымдық карталарды пайдалану ұсынылады. Бұл шешімдерді қолдау құралдарын әзірлеу дискретті талдау ақпаратын да, олардың күнделікті ветеринарлық тәжірибеге ықпалын оңтайландыратын интуитивті элементтерді де қамтиды. Когнитивтік карталар-бұл диагностикалық шешімдер қабылдауды қолдау үшін нақты жағдайлар бойынша ұсыныстар жасау үшін жануарлар туралы мәліметтерді пайдаланатын белсенді білім ресурстары.Қолданылатын білім көздері және білімді алу, талдау және бағалау үрдісі егжей-тегжейлі сипатталған. Өнімділік ережелері білім беру құралы ретінде қолданылады, сондай-ақ шешім қабылдау барысында туындайтын белгісіздік мәселелерін шешу үшін де қолданылады. Білім кітапханасын құрылымдау кезінде бір өлшемді кестелерді енгізу жүйені жобалау кезінде қолайлы шешім болып табылады. Сипатталған тәсілмен білім қорын құру ветеринария мәселелерін шешу үшін бағдарламалық өнімді әзірлеу кезінде бастапқыда қойылған мақсаттарды шеше алады.