ПНЕВМОВАКУУМДЫ (ЭРЛИФТТІ) СОРАП ҚОНДЫРҒЫСЫНЫҢ ПАРАМЕТРЛЕРІН НЕГІЗДЕУ ӘДІСІН ЖЕТІЛДІРУДІҢ ЗЕРТТЕУ НӘТИЖЕЛЕРІ - Aldiyarova Ainura Esirkepovna; Kaipbayev Yerbolat Tolganbayevich; Tursynaly Didar (Academic Journal of Physical and Chemical Sciences, 2021)
Мақалада пневмовакуумды (эрлифті) сорап қондырғысының параметрлерін негіздеу мен технологиялық және техникалық параметрлерін анықтау әдістемесі талқыланған. Шаруа және фермер қожалықтарын сумен қамтамасыз ету үшін пневмовакуумды (эрлифті) сорап қондырғысын пайдалану арқылы ұңғымалардан суды көтеру технологиясы негізделген. Теориялық және эксперименттік зерттеулердің нәтижелері бойынша оңтайлы технологиялық параметрлер келтірілген: оңтайлы су көтеру биіктіктерінде компрессор көмегімен жасалған қысылған ауаның артық қысымы; көтерілетін су-ауа қоспасының үлес салмағы; сорап қондырғысының су берілісі Q; сорап жүйесі мен сорап қондырғысының қуаты және тиімділігі, суды көтеру биіктігі H, сорап бөлігінің диаметрлік өлшемі DНЧ, минерализациялану мен ондағы қатты бөлшектердің шектік мөлшері (құмның) Мд, сорап қондырғысының қалыпты жұмысы үшін қоршаған ортаның температурасы ТНР.