ИНДУКЦИЯЛЫҚ ЖЫЛЫТҚЫШТАР АРҚЫЛЫ АСТЫҚТЫ КЕПТІРУ ПРОЦЕСІН ЗЕРТТЕУДІҢ КӨП ФАКТОРЛЫ ТӘЖІРИБЕСІ - Sagyndikova Aigul Zhursinkyzy; Asanova Kamilla Madievna (Academic Journal of Physical and Chemical Sciences, 2021)
Астықты кептірудің бұл әдісі ауылшаруашылығына қатысты және оны элеваторда астық кептіргіш ретінде пайдалануға болады. Астық материалын жылыту процесінің тиімділігін арттыру және энергия шығынын азайту кептірілген өнімде ылғалдың біркелкі бөлінуіне байланысты жүзеге асырылады. Индукциялық кептіру әдісінің артықшылығы бар, ол жылытқыштан жылу бермейді. Жылу өңдеу процесінің сапасын қамтамасыз ету, ең аз энергия шығындарымен пайдалану және технологиялық талаптарды сақтай отырып, астықты жылумен өңдеуге арналған түйіспелік типтегі мінсіз қондырғы өзінің құрылымдық құрамына мынадай негізгі элементтерді қамтуы тиіс. Зерттеу үшін тікелей индукциялық жылытқыштары бар астық кептіргіштің бүкіл құрылымы жиналды. Геликоидті бет бұрандасы бар цилиндрлік пішінді орнату жоғарыда аталған барлық элементтерді қамтиды-бұл астықты бункерге беру, жылу беру әдісі, қашықтықты анықтау. Бұл цилиндрдің ішінде бекітілген бұрандалы бет бар, оның үстіне бункерден астық құйылады. Гравитациялық күштердің әсерінен астық бұрандалы бетке төмен қарай жылжиды. Бір ерекшелігі – бұрандалы беттің жоғарғы жағынан төменгі жағына қарай өзгеретін қадам болуы керек. Бұл астық кепкен сайын, бұрандалы беттің материалы бойынша астықтың үйкеліс коэффициенті төмендейтіндігіне байланысты. Жоғары жиілікті астық кептіргіштер құрастырылды, сыналды және тіпті қолданылды. Мұндай қондырғыларда кептіруге ұшыраған астық барлық технологиялық талаптарға сәйкес келеді, ал кейбір жағдайларда сапасы жағынан дәстүрлі, конвективті тәсілмен кептірілген астықтан асып түсті. Біздің еліміздегі экономикалық өзгерістер қондырғыларды кішірейтуге деген сұранысты анықтады, шағын астық кептіргіштер, салыстырмалы түрде төмен қуатты, жоғары үнемді, қолдануға және ұстауға оңай, ең бастысы – арзан астық кептіргіштер құрылды.