АСТЫҚТЫ КЕПТІРУДІҢ ҚАРҚЫНДЫ ЭНЕРГИЯ ҮНЕМДЕУ ӘДІСІ - Сағындықова, А. Ж.; Бекмуратова, Н.С.; Дүйсенова, А.Б. (Academic Scientific Journal of Computer Science, 2021)
Астықты кептіру және ылғалды жою әдісі әзірленді, ол термодинамика теңдеуімен сипатталған пайда болатын жылу процестерін алуға және өңдеуге негізделген. Бұл әдіс аз зерттелген және жоғары қуатты жиілік түрлендіргішін (бірнеше жүз киловаттқа дейін) және жиілікті (бірнеше жүз кГц-ке дейін) өндіру технологиясының айтарлықтай жетілмегендігіне байланысты аз қолданылған. Бірақ қазіргі уақытта индукциялық жылытуға арналған жабдық дамып келе жатыр және оны дәстүрлі қыздыру әдістерімен салыстырғанда кептіру қондырғыларында қолдану жақсырақ. Астықты кептірудің ұсынылған индукциялық әдісі, онда астық материалы кептіру білігі арқылы ауырлық күші арқылы өтеді. Тәжірибелік зерттеулер жүргізу үшін транзисторлы – тиристорлы құрылғы жасалды, ол басқару блогынан, жиілік түрлендіргіштен, бет шнегі геликоидты шанақтан, индуктор орамасынан, ылғал өлшегіштен тұрады. Деректерді алу және өңдеу алгоритмі MATLAB бағдарламалық ортасында жасалды. Жиіліктің одан әрі жоғарылауымен шығын коэффициенті өзгермейді, сондықтан біздің құрылғы ГГц диапазонында жұмыс істейтінін ескере отырып, шығын коэффициенті тұрақты болады, яғни 0,6 тең. Сондықтан астық ылғал- дылығының шығын коэффициентіне әсерін зерттеген кезде жиілік өлшеу дәлдігіне әсер етпейді деп сеніммен айта аламыз. Алынған жылу мөлшері, дәнді ішіндегі ылғал оның ылғалдылығының жоғарылауымен ериді. Алғаш рет инженерлік мағынада алынған Максвелл формуласы ылғалмен алынған астықтың жылуын есептеуге жарамды болды. Барлық қондырғының өзіндік құнын төмендету қарапайым индукциялық жылыт- қыштарды әзірлеуге және енгізуге жүгінуді талап етеді, бұл өзекті мәселе.