ВЛИЯНИЕ ГЛОБАЛИЗАЦИИ НА СЕЛЬСКОХОЗЯЙСТВЕННЫЕ РЫНКИ И СВЯЗАННЫЕ С НИМИ ТОРГОВЫЕ ОТНОШЕНИЯ - Бакпаева Асия, Бакпаева Асия; Оспанова, Гульпат; Басшиева Жангул , Басшиева Жангул; Тастанбекова Карлыгаш , Тастанбекова Карлыгаш; Нұрғабылов Мұрат , Нұрғабылов Мұрат; Нургалиева, Айнаш (Scientific Journal of Pedagogy and Economics, 2024)
Аңдатпа. Бұл ғылыми мақала жаһандық процестердің аграрлық нарықтарға және онымен байланысты сауда қатынастарына әсерін жан-жақты зерттеу болып табылады. Зерттеу бірнеше кезеңдерді қамтиды, олардың әрқайсысы жаһанданудың ауылшаруашылық саласына әсерінің әртүрлі аспектілерін анықтауға бағытталған. Талдаудың бірінші кезеңі ауыл шаруашылығындағы жаһанданудың негізгі тенденцияларын анықтауға бағытталған. Негізгі назар ауылшаруашылық өнімдерінің әлемдік саудасындағы өзгерістерге, сондай-ақ Халықаралық экономикалық қатынастардың аймақтық және Ұлттық нарықтарға әсеріне аударылады. Зерттеудің екінші кезеңі аграрлық саладағы жаһанданудың әсер ету объектілерін бөлуге бағытталған. Бұл нысандардың ішінде ауылшаруашылық нарықтары, сауда ағындары, Инвестициялар және технологиялық инновациялар ерекшеленеді. Бұл нысандарды анықтау жаһанданудың ауыл шаруашылығының әртүрлі салаларына қалай әсер ететінін тереңірек түсінуге мүмкіндік береді. Талдаудың үшінші кезеңі жаһанданудың аграрлық сектор объектілеріне әсер ету белгілерін анықтауға бағытталған. Бұған өндірістік тәжірибелердегі өзгерістер, халықаралық бәсекелестіктің өсуі, өткізу нарықтарын қайта бөлу, және елдер арасындағы сауда қатынастарының құрылымындағы өзгерістер кіреді. Қорытындылай келе, зерттеу жаһандану ауылшаруашылық нарықтарына айтарлықтай әсер етіп, қиындықтар мен мүмкіндіктер туғызады деген қорытындыға келеді. Бұл аграрлық стратегияларды жаһандық экономиканың жаңа шындықтарына бейімдеу қажеттілігін көрсетеді және ауыл шаруашылығында тиімді саясаттар мен тәжірибелерді әзірлеуге негіз береді