INNOVATIVE DEVELOPMENT OF THE REGIONS OF KAZAKHSTAN: PROBLEMS AND PROSPECTS - Isabekov, Бауыржан; Igilmanova, Saule; Khassenova , Klarita; Anarbekov, Нуржан; Bakpayeva, Assiya; Shoshay , Bibigul (Scientific Journal of Pedagogy and Economics, 2022)
Аңдатпа Инновация – экономикалық өсудің негізгі көзі. Қазақстан шикізатқа негізделген елдің экономикасын инновациялық экономикаға айналдыру міндетін қойды. Осыған байланысты Республиканың инновациялық дамуының негізгі бағыттарына зерттеу жүргізу, сонымен қатар инновациялық жолға көшу мәселелерін анықтау маңызды. Мақаланың мақсаты – Қазақстан аймақтарының инновациялық дамуын талдау, перспективалар мен проблемаларды, сондай-ақ республиканың инновациялық дамуының бағыттарын анықтау. Бұл мақалада жаһандану және бәсекелестіктің күшеюі жағдайында ғылым мен технологияны, инновация, зияткерлік капитал сияқты факторларды пайдалануға негізделген жоғары технологиялы өндірістерді дамытпай және енгізбейінше тиімді даму мүмкін еместігі айтылады. өз кезегінде, негізінен инновациялық жүйенің деңгейімен анықталады. Инновациялық жүйенің дамуы нәтижесінде қолжетімді болатын экономиканың мүмкіндіктері ашылды. Қазақстан экономикасының бәсекеге қабілетті болуы үшін инновациялық қызметті жүзеге асыру мүмкіндігі бар, оның ішінде шағын кәсіпорындарды өндіріс орындарымен қамтамасыз ету, кәсіпкерлік инновациялық орталықтарды, технопарктерді, технологиялық қолдау орталықтарын дамытуға жәрдемдесу, құқықтық, қаржылық, маркетингтік, экономикалық және басқа қызметтер.